Lid worden

Leuk dat je interesse hebt om lid te worden van onze werkgroep! Op deze pagina vertellen wij naar welke mensen wij op zoek zijn, wat je moet weten voordat je lid wordt van onze werkgroep en hoe de procedure om lid te worden er uitziet.

Wie zoeken wij?

Om bij ons lid te worden moet je minstens 17 jaar oud zijn. De werkgroep kent geen maximale leeftijd, want Duitse soldaten aan het einde van de oorlog hadden ook vaak een wat hogere leeftijd. Hou er echter wel rekening mee dat onze uitbeelding fysiek uitdagend kan zijn.

Wij richten ons op het uitbeelden van een reguliere infanterie Zug, Als je lid wordt van onze werkgroep gaan wij ervanuit dat jij je wil gedragen als één van de soldaten in de Gruppe binnen de Zug. Dit houdt in dat je meedoet aan alle activiteiten die een reguliere soldaat zou uitvoeren.

Omdat wij onze uitbeelding zo authentiek mogelijk willen houden, moeten wij soms ook afzien. Hier moet je tegen kunnen. Wij re-enacten met een totaal gebrek aan moderne gebruiksvoorwerpen. Tijdens de oorlog zaten de soldaten er niet altijd warmpjes bij. Ditzelfde geldt ook voor evenementen. Soms regent het en soms is het koud. Wij houden de gezondheid van onze leden tijdens evenementen in de gaten, maar verwachten tegelijk van onze leden dat zij het leven van een Duitse soldaat willen uitbeelden in alle aspecten: ook de minder leuke kanten.

We gaan ervan uit dat je een onderzoekende houding hebt. Onderzoek is een belangrijk onderdeel van onze hobby. Wij zijn meer dan een groep mensen die het leuk vinden om in een uniform rond te lopen. Wij verwachten van onze leden dat zij weten waar ze mee bezig zijn en er minstens hun best voor doen om er zo authentiek mogelijk uit te zien qua uniformering, uitrusting en gedrag.

Schrikt dit jou niet af en ben jij bereid om tot het uiterste te gaan om een volledig authentieke uitbeelding neer te zetten? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Die Volksgrenadiere recruitment poster

Wat bieden wij?

Naast de dingen die wij van nieuwe leden vragen, kunnen nieuwe leden natuurlijk ook wat van ons verwachten. Wij nemen deel aan leuke evenementen waarbij wij ons er op richten zoveel mogelijk authenticiteit en inleving te bieden. Ook kameraadschap binnen de groep, zowel tijdens evenementen als daarbuiten is iets wat wij  belangrijk vinden, evenals het delen van kennis binnen die groep om je nog beter te kunnen inleven. Dit hopen wij aan nieuwe leden te kunnen bieden. Natuurlijk is er verder voldoende ondersteuning en begeleiding in hoe jij je uitbeelding neer zet.

Wij zijn van mening dat wij al onze leden goede en noodzakelijke training kunnen geven om het leven vaan een Duitse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog te kunnen reconstrueren.

Voordat je lid wordt

Er zijn een aantal zaken die je moet weten voordat je bij ons lid wordt. Het eerste, zeer belangrijke punt, is dat het re-enacten van Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog gevoelig ligt in de Nederlandse maatschappij, ondanks het feit dat wij slechts de ‘gewone’ soldaat uitbeelden. Het kan gebeuren dat mensen het re-enacten van Duitse soldaten afkeuren. Als je lid wilt worden van onze groep, houd hier dan ook rekening mee in je eigen kenniskring: familie, vrienden, collega’s etc. Wij willen graag dat potentiele nieuwe leden goed in overweging nemen waar zij aan beginnen en waarom zij hieraan willen beginnen.

Alle spullen die wij dragen of gebruiken zijn ons eigen bezit. Dat wil zeggen dat onze hobby niet goedkoop is. Als je bij ons lid wordt krijg je een jaar de tijd om onder begeleiding de juiste spullen te kopen. De basisuitrusting kost ongeveer € 1.000.
Dat is exclusief het wapen. Verwacht niet dat je met dat bedrag voor de rest van je leven klaar bent. Re-enactment is een hobby waarbij je constant spullen aan het veranderen of verbeteren bent. Uit nieuw onderzoek kan blijken dat het door jou gekochte voorwerp net niet helemaal aan de eisen voldoet en dat vervanging nodig is.

Tot slot: re-enactment kost, net zoals alle andere hobby’s, ook tijd. Evenementen zijn vaak van vrijdagavond tot en met zondagmiddag. Binnen onze vereniging zijn leden verplicht om minimaal 2 keer per jaar een volledig evenement mee te draaien. Natuurlijk zien wij onze leden graag vaker en hopen wij dat alle leden actief zijn binnen de groep en hun steentje bijdragen. Zonder de leden is er geen groep! Buiten de evenementen om zijn onderzoek en onderhoud van uniform en uitrustingsstukken ook zaken die in meer of mindere mate tijd vragen.

De procedure om lid te worden

Nadat jij je via deze website je hebt aangemeld voor lidmaatschap en heel basic wat over jezelf hebt verteld gaan wij met jou een aantal stappen doorlopen. Wij nemen niet iedereen aan die zich aanmeldt. Om te kijken of jij lid kunt worden van onze groep gaan wij met jou een ballotagegesprek houden. Dit gesprek plannen wij in ongeveer 1 tot 2 weken na de aanmelding. Wij onderzoeken of jij aan de eisen van lidmaatschap kunt voldoen. Je kunt het zien als een soort van sollicitatiegesprek. De ballotagecommissie (3 volwaardige leden van de werkgroep) wil van jou weten wie je bent en waarom je voor deze hobby kiest.

Na het ballotagegesprek schrijven de commissieleden een advies aan de leden van de werkgroep. De leden van de werkgroep mogen vervolgens stemmen voor of tegen toelating. Het uitbrengen van alle stemmen duurt ongeveer een week. Als na een week blijkt dat voldoende leden voor toetreding zijn ben je officieel aspirant-lid. Na alle formele procedures zoals het invullen van een inschrijfformulier en het betalen van de contributie van € 25 per jaar, gaan wij een jaar lang kijken wat voor persoon jij bent. We sturen je het huishoudelijk reglement van de groep en andere belangrijke informatie zoals voorschriften omtrent kleding en uitrusting. In het aspirant-jaar wordt je begeleid bij het samenstellen van je uniform en uitrustingsstukken en ga je voor het eerst meedraaien binnen de groep.

Als na een jaar aspirant-lidmaatschap en alles onderling nog steeds ‘klikt’ wordt je automatisch volwaardig lid. Vanaf dat moment kun je ook gaan kijken naar het aanschaffen van je eigen wapen. Dit is een hele procedure op zichzelf en wij zullen tegen die tijd met jou meekijken over hoe alles in zijn werk gaat.

Klik op de button hieronder om je aan te melden!