Hoe je een Duits WOII kapsel krijgt

Door: Jonathan Bocek (Der Erste Zug)
Vertaling naar het Nederlands: Raphaël Löwen (Die Volksgrenadiere)

Je uitrusting en uniformering is een investering. Je zoekt samen met ons naar de beste uniformen, de beste uitrusting en je neemt zelfs de tijd om periode correcte rantsoenen met correcte labels te maken. Grote hoeveelheden hard verdiend geld wordt toegewezen aan de re-enactment hobby, maar heb je niet iets over het hoofd gezien?

Ah, natuurlijk je haar! Je haar is een groot onderdeel van je voorkomen. Dus het hebben van de juiste haardracht zou een goede verbetering van je Heer uitbeelding kunnen zijn. Dit artikel helpt hopelijk om jouw eigen kapper duidelijk te maken wat je nu precies wilt, zodat jij op het eerst volgende evenement er uitziet als een echte Duitse soldaat. De meest gebruikte en makkelijkste beschrijving van een authentieke Duitse militaire stijl haardracht zou zijn:

“Geschoren vanaf de nek en taps toelopend naar boven tot boven de oren en dan helemaal rond. Het haar was normaal gesproken lang bovenop, gekamd en met gel, strak naar achteren gekamd vanaf het voorhoofd. Als er een scheiding was, dan was de scheiding heel hoog op het hoofd.”

Als je met bovenstaande beschrijving naar je kapper gaat zul je natuurlijk variërend resultaat krijgen. Om er zeker van te zijn dat je de stijl krijgt waar je naar zoekt, wordt het aangeraden om wat plaatjes mee te nemen, zodat de kapper wat bekend wordt met waar je precies naar zoekt. De onderstaande plaatjes zijn gevonden in een kappers instructie van 1940. Onder het plaatje volgt een beschrijving van de meest gebruikte Duitse militaire stijl haardracht.

KORT GEKNIPT of MET EEN VOLLE KROON GEKNIPT

Met dit kapsel wordt een trimmer gebruikt voor de zijdes en de achterkant van het hoofd. Dit begint bij de linker slaap en gaat door rond het hoofd. Je eindigt bij de rechter slaap. Er is geen absolute regel waar het getrimde gedeelte moet eindigen. Dit varieert naar individuele voorkeur. Er is weinig handmatig knipwerk nodig bij dit kapsel, maar het helpt wel om het kapsel bij te werken en het haar bovenop iets korter te maken.

Hierbij dient opgemerkt te worden dat het haar getrimd wordt tot op zijn minst 2,5 cm (of meer) boven het oor. Daarna begint het taps toelopen. Dit is iets wat Duitse kapsels heel erg herkenbaar maakt. Natuurlijk kun je verschillende type kapsels en haardracht zien in originele foto’s en filmbeelden, maar de bovenstaande stijl was toch het meest gedragen kapsel in de Wehrmacht. Ook waren er variaties op deze stijl, maar de algemene uitstraling bleef het zelfde.

Klik hier voor een printbaar voorbeeld van verschillende kapsels.

Als jouw tijd gekomen is voor een knipbeurt, print dan het bovenstaande document, of dit gehele artikel uit en neem hem mee naar je kapper. Laat de kapper ernaar kijken en hij zal weten wat hij moet doen. Je zal tevreden zijn met het resultaat en je uitbeelding is nóg beter dan voorheen.

Vergeet niet om een goede pomade te kopen om je haar op de juiste manier glad te strijken. Dit was heel erg populair bij de Duitsers. Wij bevelen ‘Crew pomade’ aan, maar als je super authentiek wilt zijn, koop dan ‘Royal Crown pomade’. Royal Crown is een merk dat al sinds de jaren 1930 verkocht wordt. Dit merk gebruikt nog steeds de originele formule. Een andere optie is simpelweg Vaseline.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.