Door: Jonathan Bocek (Der Erste Zug)
Nederlandse vertaling door: Raphaël Löwen (Die Volksgrenadiere)
Voor meer informatie over de Einheitsfeldmütze verwijst ‘Die Volksgrenadiere’ ook naar ons eigen artikel. Dit artikel kun je hier vinden.
Dit artikel is gericht op de gemiddelde re-enactor en moet niet gezien worden als een uitgebreide studie naar Einheitsfeldmützen. In dit artikel willen we wel laten zien hoeveel ruimte je hebt om je eigen Einheitsfeldmütze (hierna: veldpet) te personaliseren.
Het Hoheitsabzeichen
Het Hoheitsabzeichen (hierna: insigne), is het onderdeel van je veldpet wat meestal het meeste aandacht nodig heeft. Het is ook het makkelijkste onderdeel om te verbeteren. Als eerste dien je vast te stellen wat voor insigne er op dit moment op zit. Reproductie veldpetten komen vaak met 3 types insigne: 1) correcte BeVo stijl insignes, 2) incorrect geborduurde insignes of 3) zonder insigne.

Hierboven zie je een voorbeeld van een veel voorkomende incorrecte reproductie insigne. De originele insignes zijn geborduurd op een dun stuk katoen met gebonden randen, in tegenstelling tot reproductie insignes. Als je een insigne hebt zoals hierboven, dan wordt het aangeraden om deze te vervangen met een goede reproductie insigne of een origineel insigne. Bij ‘Die Volksgrenadiere’ raden wij een Elsenau veldpet aan. Deze komen ofwel met originele insignes of hebben een goede reproductie insigne. Voor meer informatie verwijzen wij opnieuw naar ons artikel over de Einheitsfeldmütze hier.

Het insigne werd meestal op de veldpet genaaid, terwijl de veldpet plat op de naaitafel lag. Ze naaide eerst de achterkant van het insigne vast en zette daarna pas de veldpet in elkaar. Het naaiwerk van het insigne kwam dan niet door de binnenvoering heen en was dus niet zichtbaar als de veldpet in elkaar zat. Tenzij je een hele hoop ervaring hebt met naaiwerk is het misschien te moeilijk om dit na te maken. Je kunt het insigne echter wel met de hand voorzichtig op de veldpet naaien. Er zijn originele veldpetten waar dit gedaan is.
Voor de verschillende insignes, zijn er verschillende manieren om ze te bevestigen. Als je een insigne hebt zoals in afbeeldingen A & B, dan heb je twee keuzes. Je kunt hem knippen zoals het insigne in afbeelding A, of je maakt hem zoals in afbeelding B. In beide gevallen dient er een buitenrandje naar binnen gevouwen te worden voordat je hem vastnaait.
Afbeeldingen C & D zijn simpeler. Hierbij moet je de vouwranden vaak ook iets korter knippen om ze naar binnen te vouwen. Knip niet te ver door naar het insigne zelf. Een voorbeeld van het vouwrandje wat je over moet houden en naar binnen moet vouwen is te zien in de afbeelding hieronder.

Als je het insigne op een bijzondere manier wil vast naaien kun je het ook doen zoals in afbeelding C. Je naait eerst de bovenste vouwrand aan de binnenkant vast en vouwt daarna de rest van het insigne naar beneden daar overheen. Daarna kun je de andere zijdes vast naaien. Afbeelding E heeft geborduurde randen en hoeft alleen maar op de veldpet vastgenaaid te worden.
De klep
De volgende stap voor het de-farben van je veldpet is kort, maar krachtig. Neem de veldpet en bewerk de klep met je handen. Vouw hem gewoon flink door midden. Je probeert de goed gedragen look te creëren. Je kunt ook gewoon de klep beide kanten op oprollen. Wees creatief! Je kunt ook de pet vochtig maken en dan het hiervoor omschreven proces herhalen. Het doel is om ervoor te zorgen dat hij er goed gebruikt uit ziet, zelfs als hij net nieuw is.
Sommige originele petten hebben een permanente vouw recht in het midden van de klep (waardoor de klep in tweeën gedeeld wordt). Dit gebeurde doordat de veldpet in een jaszak of broodzak bewaard werd. Soms werd de veldpet ook wel eens gevouwen achter de riem gedragen. Toevoeging ‘Die Volksgrenadiere’: let er wel op dat soldaten in het veld hun pet wel eens achter hun riem droegen, maar dat dit binnen de re-enactment te vaak voorkomt als je let op originele foto’s.

De kneep
In originele foto’s is te zien dat het heel populair was om een ‘kneep’ in de top van de veldpet te maken. Als je dit zonder verdere instructie uitvoert blijft de kneep niet zitten. Om ervoor te zorgen dat hij wel blijft zitten moet je de pet nat maken. Knijp vervolgens net boven de rand met je duim en je wijsvinger aan beide zijdes van het insigne. Doe dit regelmatig, totdat de veldpet droog is. Je kunt hier ook een knijper voor gebruiken. De veldpet zou nu deze vorm moeten blijven houden, maar het zou kunnen dat je dit proces meerdere keren moet uitvoeren.



Modder
Tenslotte: maak je veldpet vies! Door de veldpet te dragen met pomade in je haar zal het binnenwerk snel een periode correcte look krijgen. Wees verder niet bang voor modder en viezigheid aan de buitenkant van de veldpet. Onthoudt: een vervormde pet is altijd goed. Je hebt geen perfecte veldpet nodig!