Over ons

Op deze pagina leggen wij in het kort uit wat re-enactment is. Daarna kunt u lezen wat ons drijft om deze hobby te doen. Een belangrijk aspect van wie wij zijn is onze uitbeelding. We zullen hieronder uitleggen waarom wij gekozen hebben om Grenadier-Regiment 726 uit te beelden.

Wat is re-enactment?

Re-enactment is strikt genomen het naspelen van een historische gebeurtenis. Dit heeft vaak als doel om het publiek te laten zien hoe een bepaalde veldslag vroeger heeft plaatsgevonden. Deelnemers kleden zich in authentieke kleding en spelen een betreffende gebeurtenis na. In onze werkgroep gaan we iets verder dan alleen het uitbeelden van één bepaalde veldslag en zelfs iets verder dan dat wij dit alleen doen voor het publiek. Ook voor onze eigen beleving kleden en gedragen wij ons namelijk als Duitse soldaten uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Wij gaan verder als het publiek weg is en willen in zijn geheel meemaken hoe het vroeger was. Dit bouwen wij stukje bij beetje uit door middel van onderzoek. Elk evenement is een experiment: hoe kunnen we nog meer leven zoals ze dat toen deden. Wat werkt wel en wat niet? De vorm van re-enactment waar wij ons mee bezig houden is constant in ontwikkeling en wij leren elke keer weer dingen bij.

Wie zijn wij?

Elk van onze individuele leden heeft zijn eigen reden om re-enactment te doen, maar één ding hebben wij allemaal gemeenschappelijk: interesse in de Tweede Wereldoorlog. Veel van onze leden hebben in het verleden veel boeken over de oorlog gelezen en veel musea bezocht. Vroeg of laat zijn ze allemaal bij deze hobby terecht gekomen. Onze groep, zoals die op dit moment is, vind zijn oorsprong in februari 2019. Vanaf dat moment hebben de huidige leden de koppen bij elkaar gestoken om een vorm van re-enactment te gaan uitvoeren die volledig op authenticiteit en immersie gericht is. Op het moment van het schrijven van dit stuk tekst in november 2019 hebben wij 16 leden. Wij meten ons succes echter niet aan het aantal leden, maar aan de kwaliteit van onze uitbeelding. Wij geloven dat we sinds het begin van 2019 grote stappen hebben genomen en hopen onze uitbeelding kwalitatief te verbeteren, aanwas van nieuwe leden is daarbij een mooie bijkomstigheid, maar niet ons doel. Over ons doel kunt u verder op deze pagina meer lezen.

Favicon

Welke eenheid beelden wij uit?

Onze hoofduitbeelding is de 11e Kompanie van het 726.Grenadier-Regiment van de 716.Infanterie-Division. Het logo van deze divisie is het eikenblad zoals u hier ziet. Dit eikenblad hebben wij ook tot ons logo gemaakt. Binnen het 726.Grenadier-Regiment beelden wij een reguliere infanterie Gruppe uit. Wij zien deze eenheid als een echte bezettings-eenheid. Geen jongens met een politiek motief, maar gewoon Duitse soldaten die de opdracht kregen om bepaalde punten langs de Franse kust te verdedigen. Vanaf 1943, na de val van Stalingrad in het oosten, werden de manschappen in deze divisie vervangen door kwalitatief slechtere soldaten. De jonge en fitte soldaten waren namelijk nodig aan het oostfront. De soldaten die achterbleven waren minder goed getraind en hadden geen gevechtservaring.

Wij geloven dat het nauwkeurig uitbeelden van een Duitse eenheid een moeilijke opgave is voor hobbyisten. Voor hobbyisten, die gemiddeld 8 weekenden per jaar bij elkaar komen, is het onmogelijk om een goed getrainde elite-eenheid uit te beelden. Dat is ook niet wat wij willen. Wij willen de ‘gewone’ Duitse soldaat uitbeelden. Niet de fanatiekelingen. Wij willen de mannen uitbeelden die verplicht in dienst moesten. Wij doen ons best om een goede eenheid neer te zetten, maar willen ook geloofwaardig blijven. Dat is de reden waarom wij voor een 7-serie divisie gekozen hebben. Doordat wij ons focussen op de basis zijn wij van mening dat wij hier iets goeds kunnen neerzetten wat voor onze leden op een realistische wijze uitdagend is.

Doordat onze uitbeelding die van een reguliere soldaat is kunnen wij ons ook gemakkelijk omvormen tot een andere infanterie eenheid. Dit doen wij dan ook regelmatig. Op die manier kunnen wij geloofwaardig deelnemen aan meerdere scenario’s.

Ons doel

Uit de hiervoor geschreven teksten blijkt al een beetje wat ons doel in deze hobby is. Wij hebben in onze werkgroep de volgende doelstelling geformuleerd:

“In onze werkgroep zijn leden constant bezig om middels historisch onderzoek, tijdens activiteiten van de werkgroep, op historisch authentieke wijze een reconstructie te kunnen vertonen van het leven van Duitse soldaten in de Heeres-Infanterie tijdens de jaren 1943, 1944 en 1945 van de Tweede Wereldoorlog.”